Att det finns en rad tillsatser som kan ha animaliskt ursprung är inget nytt för en vegan. Livsmedelsverket har sammanställt en lista med vilka e-nummer som kan vara animaliska men listan är osäker eftersom den inte helt slår fast ämnets ursprung och många veganer tar det säkra före det osäkra. Men är det alltid nödvändigt att vara orolig? I till exempel brödbranschen tycks nämligen alla tillsatser vara vegetabiliska.
Ett av de vanligaste e-numrena är emulgeringsmedlet E471 som kan vara animaliska eller vegetabiliska fettsyror. E471 är vanligt i bröd och många veganer hör av sig till brödföretagen för att säkerställa just deras bröds innehåll.
Pinto Magasin har kontaktat 17 olika brödproducenter för att bringa klarhet. Inget av de tillfrågade företagen har uppgett att de använder animaliska fettsyror. Att E471 över huvud taget skulle komma från djur, är inte sannolikt menar Axfood, som äger Hemköp och Willys samt saluför det egna ekologiska varumärket Garant.
– Det är mest på pappret som de tillsatser som används i bröd kan ha animaliskt ursprung. Vi har aldrig fått in någon uppgift om att några av de aktuella tillsatserna på något dolt sätt skulle vara av animaliskt ursprung, säger Frida Welin, kommunikatör på Axfood.
Det samma gäller enzymet amylas som också är en vanlig ingrediens i tillverkningen av bröd. Amylas finns bland annat i vårt saliv men för brödbak används spannmålsbaserat amylas.
– Vid de tillfällen amylas används i mjöl och bröd så är det bara en förstärkning av det redan naturligt förekommande enzymet i samma spannmål. Dessa substanser går att utvinna ur animalisk källa men det mycket dyrare och mer komplicerat än att utvinna dem ur vegetabilier eller framställa dem syntetisk, säger Frida Welin.
Livsmedelsverket som tillhandahåller listan över tillsatser, har inga exakta upplysningar. Det finns inget krav i lagstiftningen på att e-nummer ska ha ett visst ursprung. Det behöver alltså inte deklareras om ämnet är animaliskt eller ej.
– Tillverkarna har ingen skyldighet att ange ursprung för dessa tillsatser i märkningen så enda sättet för konsumenten att ta reda på ursprunget är att kontakta den som tillverkar eller importerar livsmedlet, säger Ulrica Colberg, statsinspektör på Livsmedelsverkets Kontrollstödsenhet.
Det här med tillsatsernas ursprung är något som är viktigt för Fazer och Skogaholm. Samtliga tillsatser är vegetabiliska och detta kontrolleras noggrant med leverantören av råvarorna.
– Detta med emulgeringsmedel var och är en fråga som vår konsumentkontakt ofta får frågor om. Därför har vi skrivit ut på förpackningarna just att det är vegetabiliskt och frågeställningarna har minskat. Det är viktigt för oss om vi kan vara tydliga med vad produkten innehåller så att konsumenten kan göra ett aktivt val, säger Helena Wittbom, PR-specialist på Fazer.
De tillfrågade företag som uppgett att de enbart använder vegetabiliska tillsatser är:
Dahls
Fazer
Garant
Hemköp
Korvbrödsbagaren
Old El Paso
Pågen
Polarbröd
Santa Maria
Schulstad
Skogaholm
Tjörnbagarn
Wasa
Willys
Åkes Äkta Hönökakor
Företag som inte besvarat enkäten:
ICA
Östra bröd
Livsmedelsverkets lista över tillsatser som kan ha animaliskt ursprung:
Vilka tillsatser kan ha animaliskt ursprung?